zondag 20 oktober 2013

Rondleiding en proeverij Trappistenklooster La Trappe

Het schoonste geluid ter wereld is stilte
Als het stil is kun je luisteren
Naar jezelf en naar anderen
De stilte is de slaap die wijsheid voedt
Stilte begint met aandacht
En wat je aandacht geeft gaat groeien
Stilte is het wit tussen de geschreven regels
In de stilte worden dingen intenser
Proef de stilte

Met dit gedicht begint de La Trappe belevenis; het eerste trappistenklooster en brouwerij ter wereld! Ooit begonnen in het mooie Franse land, maar door strenge regelgeving naar Nederland gekomen om trappistenbier te brouwen sinds 1884. Bierbrouwerij de Koningshoeven is gelegen op het terrein van de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven te Berkel-Enschot. De bieren die hier gebrouwen worden zijn allemaal zuivere bieren en komen tot stand door de strenge geheime recepten van de Trappistenmonniken. De brouwerij biedt ook werkplekken aan voor de Diamant-groep uit Tilburg, een sociale werkvoorziening voor mensen met een verstandelijke handicap.

Hierboven zijn meteen de 3 belangrijke regels beschreven waaraan het brouwen van trappistenbier moet voldoen. Deze regels zijn opgesteld door de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Aan het begin van de rondleiding wordt er een film getoond, in een zaaltje van het Proeflokaal, waarin deze 3 regels worden uitgelegd door 1 van de Trappistenmonniken van de Cisterciënzerabdij. Tijdens de introductiefilm krijgen wij al 2 soorten trappistenbieren voorgeschoteld om te proeven. De La Trappe Witte Trappist en de La Trappe Blond. Wij moeten van deze gelegenheid gebruik maken en melden dat het een welkom begin is van een mooie middag!

De rondleiding
Na de introductiefilm verplaatsen we ons richting de brouwerij zelf, waar we eerst een uitleg krijgen over hoe de brouwketels werken. Er zijn 3 grote ketels aanwezig waar alle processen van het brouwen van trappistenbier worden geregeld. Er wordt telkens maar 1 soort trappistenbier gebrouwen, waarna de ketels netjes gereinigd worden om weer een andere soort trappistenbier te brouwen.

Na deze uitleg lopen we naar de bottle-ruimte. Hier worden de trappistenbieren in flessen gegoten en in kratten gezet, klaar om te verhuizen richting de winkels, horecagelegenheden en uiteraard naar de kloosterwinkel van de La Trappe brouwerij zelf! Daar zullen wij graag zelf ook even langs gaan om onze bankrekening aan het werk te zetten.

De proeverij
Uiteindelijk kwamen we weer terug op de plek waar de middag begon: het Proeflokaal! Hier kregen we nog 4 soorten trappistenbieren ingeschonken om lekker van te genieten. En jullie begrijpen het al: dat hebben we dus ook gedaan!

De volgende trappistenbieren hebben we mogen proeven:
  • La Trappe Witte Trappist (5,5%): het eerste en enige trappistenwitbier ter wereld
  • La Trappe Blond (6,5%): helder en goudblond
  • La Trappe Dubbel (7%): mooi en authentiek met een warme, robijnrode kleur
  • La Trappe Isid'or (7,5%): gebrouwen wegens het 125-jarig bestaan van de brouwerij en vernoemd naar Broeder Isidorus (de eerste brouwer)
  • La Trappe Tripel (8%): krachtig, donkerblond en vol van kleur
  • La Trappe Quadrupel (10%): het zwaarste bier met een prachtige amberkleur
Naast deze 6 bieren worden er nog een aantal bieren gebrouwen bij La Trappe, namelijk La Trappe Puur (4,7%), La Trappe Bockbier (7%) en de La Trappe Quadrupel Oak Aged (10%).

De La Trappe Quadrupel Oak Aged (10%) is geboren in 2009. De "normale" Quadrupel wordt minimaal 3 weken te rijpen gelegd op houten vaten. Deze houten vaten worden gebruikt voor het rijpen van rode wijn, whisky, port, cognac of bourbon. Dus de La Trappe Quadrupel zal deze aroma's tot zich nemen. De smaak van dit trappistenbier zal aan de hand van wat er eerst in het houten vat heeft gezeten elke keer anders zijn. Dit maakt de Quadrupel Oak Aged tot een uniek trappistenbier.


De kloosterwinkel
Als laatste zijn we nog even langs de kloosterwinkel gelopen. We zijn er natuurlijk niet letterlijk langsgelopen..... We zijn ook daadwerkelijk naar binnen gestapt om eens te kijken of ze nog een mooi souvenir hadden om mee te nemen naar huis. Naast alle bieren van La Trappe wordt er zelf gemaakte koekjes, chocola, verschillende broden en kazen verkocht. Uiteindelijk zijn wij allebei overstag gegaan en hebben we een mooi tasje met alle 8 de trappistenbieren van La Trappe gekocht, zodat we de proeverij nog eens dunnetjes over kunnen doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten